Friday, December 21, 2012

22. desember - VASKEBØTTA

Vasker du stekovnen til jul?
Ja, i dag på selveste bittelille julaften må sannelig vaskebøtta fram om den ikke har vært det ennå. Lista over hva man "måtte" vaske i våre mødres og bestemødres tid var lang som et vondt år - dvs ALT skulle være skinnende rent, nystrøket, velduftende og glinsende nypusset før Julen kom.

Flere av de norske julesangene lovpriser også rundvasken til jul - det er helt tydelig en del av hva som må til i en ekte, norsk jul: "Nå har vi vaska gølvet, og vi har børi ved ..." eller musene i musevisa som "sverter tak og vegger i sitt lille musehull" før det hele tar til.

Apropos julevask - leser akkurat nå en bok om hvordan julen har vært feiret i Norge i gamle dager. Julevasken var også da viktig, men da var det litt grovere: De skrapet ned så mye av soten i taket de fikk tak på, og vasket veggen opp til der soten begynte. Så markerte de overgangen mellom sot og vakset vegg ved å male på en fin, hvit bord mellom det rene og det skitne. Så ble det fint, syntes de selv! Deretter skyflet de ut den verste skiten fra jordgulvet, og strødde det med einerkvister. Ferdig og fint: Hei, hå nå er det jul igjen!

Kanskje vi er mer der. Vasker det grøvste, det som trengs. Pusser ikke messingen, vasker ikke takene, tørker ikke støv på øverst hylle i skapet (ja, vi skal nå heller ikke feire jul oppå den hylla, forsåvidt). Rent så det holder, og så pynter vi med den kjære julepynten vår høyt og lavt så det blir ferdig og fint - og SÅ er det jul igjen!

No comments:

Post a Comment