Saturday, December 22, 2012

23. desember - LILLEJULAFTEN

Ja, ordet i adventskalenderbloggen i dag kan nesten ikke være noe annet enn det. For dagen har nesten like mange konkrete minner ved seg som selveste julaften.

En glad, hektisk stemning over at "Alt skal bli ferdig"! Duft av sølvpuss og grønnsåpe, de siste kakene i ovnen, vi ungene sendt ut av huset med beskjed om å fylle vedkassene til jul, måke snø, bygge snølykter - hva som helst bare vi ikke springer i veien hele tiden! Vi drar veden over gårdsplassen i snøskuffen, og snakker ivrig om: "Tenk! I MORGEN er det julaften!". Lett kveldsmat, og HUSJ i seng med oss, for nå skal det pyntes!

Vi smugtitter ned gjennom sprinklene i trappa og ser at TREET BÆRES INN! Å! "Nei, men kom dere i seng!". Vi må legge oss før det minste snev av jul har vist seg nede, for julemiraklet skal være komplett. Får vi sove? Nei, vi får IKKE sove! Ligger i sengene våre og prater om hvordan det vil være i morgen - på selveste dagen: "... og så vil vi våkne. Og så vil vi gå ned trappa. Og så vil vi åpne døra til stua. Og DER!" For vi vet at når vi står opp vil huset være transformert til et fantastisk sted hvor JULA er, hvor det er engler og nisser og klokker og oppdage i hver krok i alle rom, og hvor selveste JULETREET står og glitrer stille på den faste plassen i finstua. Og under treet! Pakkene! Vi fabulerer og gleder oss, ikke så mye over hva man kanskje får i julegave, men mest over selveste det fantastiske fakta: i morgen er det J U L!

Vi hører mamma og pappa romstere og omkalifatre der nede. Det er kaldt på soverommet, ingen har tid til å fyre i vedovnen i kveld, og ute er det sprakende kald vinter. Vi kryper under dynene, og hører på radioen: "Som julekvelden på kjerringa", med alle de samme, gamle sangene som det alltid er hver gang det er lillejulaften og vi ligger og venter og gleder oss - "Julekveldsvisa", "All I want for Christmas is my two front teeth", og til slutt Mahalia Jackson: "Silent night".

Vi er lykkelige!

1 comment:

  1. Akkurat slik var det! Og det rare er at slik var det ifrå også da vi kom opp på hytta, det var blitt jul! Nå var det jo vi som hadde gjort det for noen uker siden, men magisk likevel! Og nå er vi helt ferdig og venter bare på at Hannah og Frederic også skal komme hjem til jul! Julefred og fryd til dere!

    ReplyDelete