Wednesday, December 15, 2010

16 desember - Juleskuffelsen

Hvem skulle vel ha trodd det? Etter å ha gledet og frydet meg i barndommens lysglitrende juler i år etter år, så kom den plutselig et år: Juleskuffelsen!

Det var ikke noe "galt" med julen det året, treet glitret som før, det var snø ute, julematen smakte som alltid, all pynt var sin faste plass, gavene var fine, sangene sunget, alle var snille. Men alikevel "virket" den ikke, denne julen. Juleeffekten kom ikke, ingen julestemning, ingen julefryd - bare tom juleskuffelse. Kunne man forhekse seg selv til å "få julestemning"? Høre på den kjære gamle juleplata? Lukte ekstra på juletreet og sviblene? Tenne røkelse og stearinlys? Men neida, alt var forgjeves - barndommens julefryd var borte. Det kjentes ut som om Hufsa hadde satt seg på hele jula, og der satt Trygve, 13 år, med tårene trillende ned på de sammenkrøllede julepapirene ...

Hva er dette for slags innlegg i advantskalenderen, tenker du vel. Her skal det handle om glede, hvile, fryd og fred, og så kommer jeg drassende med sånt noe depp. Men dette innlegget handler faktisk om alt dette: om hvile, fred og glede – og kanskje til og med fryd.

Jeg snakket med Anders om dette minnet her om dagen, og han syntes det minnet om den hvite heksa sitt isfrosne Narnia, på den måten at når man prøver å "holde fast på" en følelse og en stemning, så "fryser den til is" og man mister den. I isvinter-narnia ble det aldri jul. Kanskje ikke så dum lignelse i farten?

I alle fall - til slutt skjønte jeg at "julestemningen" er som andre følelser, den er ikke noe som kan tvinges fram. Det er best å gjøre med julen som man må gjøre med alt annet: ta den som den faktisk er, fra år til år og fra juledag til juledag. Hvile i det som er, oppleve det og glede seg over det. Juletreet ser ikke ut som det "alltid" har gjort, julematen er ikke den samme, og kretsen rundt treet en annen. Men når jeg gleder meg over det som er, så blir det jul alikevel. En annen jul enn den i barndommen, men det kan bli en riktig gledelig jul i alle fall!

No comments:

Post a Comment