Friday, December 24, 2010

Gledelig jul!

Glede på Julaften? På selveste julekvelden? :) Endelig er det jul, og i dag er virkelig en lett dag å skrive om glede! Her er 7 gleder på julekvelden:

Første juleglede: Oppvåkningen! Bare det å våkne tidlig på julekvelden, og kjenne "I dag er det jul!", er det ikke frydefullt! Jeg husker når vi var små, kunne vi barna ligge i timesvis på kvelden og snakke om hvordan det var å våkne opp på julekveldmorgen, og tusle ned og oppdage alt i det julepyntete huset. Vi hadde tradisjon om at barna la seg tidlig på lillejulaften, og all julepyntingen ble gjort etter at vi la oss. Så man våknet til en virkelig magisk transformasjon av huset, hvor klokker og engler og røde bånd og fruktfat og julekrybber sto rundt i krik og krok og ventet på å bli oppdaget i den halvmørke morgenstunden. Og dronningen over det hele, Juletreet, sto og klirret stille for seg selv i all sin herlige prakt.

Andre juleglede: Juletreet! Å hvilken fantastisk ide det var, det å ta inn et tre i stua og pynte det så pent man bare kan. Det er jo virkelig UTROLIG FINT! Noen sier at juletreet er en hedensk skikk, hentet fra urgamle riter om udødelighet og nytt liv midtvinters. Noen sier at "Å neida, udødeligheten er et symbol på Kristus, kulene er et symbol på verden, Stjernen øverst er Betlehemsstjernen, vi pynter det med engler som sang om Frelserens fødsel, osv.." Det er vel og bra, og gir en ekstra dimensjon forsåvidt. Jeg syns nå forsåvidt at det at førkristne skikker som er tatt inn i julefeiringen også er et symbol, på at det vanlige og hverdaglige og mennskelige er blitt frelst og helliggjort. Men juletreet er for meg ikke noe symbol: Det er seg selv. Et fantastisk glitrende nærvær som stråler jul gjennom hele huset!

Tredje glede: Julepakkene! Ja, jeg vet jeg skrev før i desember at julegavene ikke var så viktige for meg lenger. Men rent dekorativt er de fine der de ligger under treet, og det at de ligger der er enda en ting som sier "I dag er det ikke bare jul, det er selveste Julekvelden!" Og så er de hyggelige påminnelser om alle de man er glad i rundt omkring.

Fjerde glede: Familien! Vennene! I vår familie har vi som tradisjon å ringe hverandre sent på julekvelden og ønske hverandre en riktig god jul. En fin og koselig skikk, det er godt å bekrefte forbindelsen med hverandre når det er jul. Og i de siste ukene har vi skrever julekort og mailer og ringt og chattet med venner i fjern og nær, bare fordi det snart var jul.Det er fint når julen kan bli en tid som minner om alle man er glad i. All denne kontakten gjør at man tenker enda mye mer på dem man er glad i denne tiden: "Lurer på hva de gjør på Stjørdalen akkurat nå?" "Nå driver sikkert Inger og pynter treet!" "Lurer på om Knut liker denne sangen på Roger Whittaker plata like godt som jeg?"

Femte glede: Den nære familien! Så koselig å starte dagen sammen med fredelig julefrokost med den nære familien. I år feirer jeg sammen med min kjære, kjære Johnny og moren hans Seija. Vi gleder oss til å være sammen gjennom juledagene!

Sjette glede: Julegudstjenesten i kirka! Det er så fint å gå i kirka på julekvelden og på juledag! Høre juleevangeliet med sitt fantastiske budskap om hvordan livet egentlig henger sammen! Synge julesangene. Være sammen hele menigheten i festklær mens vi synger av full hals! Med juleevangeliets perspektiv blir julen til en forsmak på himmelen, hvilket budskap!

Sjuende glede: Alt det andre! Alt mulig gir meg glede på julekvelden. Et glimt ut av vinduet på snøen som faller! Donald på TVen! Duften av julematen - for ikke snakke om SMAKEN av julematen! "Å der henger DEN julekula!" Naboer som feirer jul, travle folk på vei til butikken men i strålende humør! Sjokolade med kremtopp til frokost! Å hurra det er JUL!

2 comments:

  1. !:D
    gledelig jul til deg og dere !:)

    ReplyDelete
  2. Riktig god og gledelig og underfull frydefull jul til alle sammen. takk for den kjempefine koselige og vakre adventsopplevelsen vi har delt!
    God juleklem til alle!

    ReplyDelete